HET PROCES

Since 2006

HOE WORDT BIER EIGENLIJK GEMAAKT?


MVan Essen Bierservice is niet alleen distributeur van verschillende soorten speciaalbieren, ze brouwt ook zelf bier in opdracht van Eem Bier te Elburg.


Als 2e bierbrouwer wordt Martie van Essen wekelijks ingehuurd om op recept speciale bieren te brouwen in het mooie plaatsje Elburg.

De opbouw van het proces is dan ook niet erg moeilijk uit te leggen.

 

Mouten - smaakbepalend voor het bier
De eerste stap in het brouwproces is mouten, smaakbepalend voor het bier. Om het brouwgerst voor het brouwen van bier klaar te maken, wordt het eerst gemout. De gerst wordt geweekt in water. Als het graan volgezogen is, gaat het ontkiemen in warme ruimtes. De graankorrel maakt dan enzymen, een soort eiwitten, die in staat zijn het aanwezige zetmeel om te zetten in suikers. Deze suikers zorgen later in het proces dat er alcohol wordt gevormd, bij de toevoeging van gist. Zodra de gerst is ontkiemd, worden de graankorrels bij hoge temperatuur gedroogd om het kiemproces te stoppen. Het resultaat heet mout. De kleur van het bier wordt bepaald door de temperatuur van de droging.

Maischen
De mout wordt gemaalt en mengt met warm water. In het brouwsel dat zo gemaakt wordt, worden de enzymen in de mout actief en breekt het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Die suikers worden opgelost in water. Als alle zetmeel is omgezet, wordt het vloeistof gefilterd op het kaf van de gerst. Deze vloeistof heet ‘wort’. De vaste deeltjes die achterblijven heten draf of bostel. Het wort en de draf worden na het maischen gescheiden door een filtratie. De suikers in het wort worden later, tijdens de gisting, in alcohol omgezet.

Koken De wort gaat in de brouwketel en wordt gekookt. Er wordt hop toegevoegd om het bier aroma te geven. Na het koken moet het geheel zo snel mogelijk worden afgekoeld voor het gisten.

Gisten Als de gisting plaatsvindt bij kamertemperatuur, rijst de gist langzaam naar boven. De gist blijft op het bier drijven.. Dit heet ‘hoge gisting’ of ‘bovengisting’. Wanneer de temperatuur laag wordt gehouden, zakt de gist naar beneden. Dit heet ‘ondergisting’ of ‘lage gisting’. Tijdens de gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuurgas.

Rijpen Als het brouwproces compleet is, moet het bier nog enkele dagen tot weken rijpen voordat het klaar is om te drinken.